1. Εκδρομή ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ (Δ.ΜΑΝΗ)

Η απαράμιλλη ομορφιά και η ένδοξη ιστορία της Μεσσηνιακής Μάνης ενέπνευσαν τον Νίκο Καζαντζάκη να γράψει το «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».
 

Η Καρδαμύλη είναι από τους καλύτερα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς της Μεσσηνιακής Μάνης καθώς και σημαντικό τουριστικό κέντρο. Ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με μεγάλη ποικιλία τοπίων, που προσελκύει πλήθος επισκεπτών.
                             

Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει καταπράσινες πλαγιές, υπέροχες παραλίες, περιποιημένα πέτρινα αρχοντικά παραδοσιακής μανιάτικης αρχιτεκτονικής, λιθόστρωτα δρομάκια, κατάφυτους κήπους και το πανέμορφο γραφικό λιμανάκι του χωριού.

Σε απόσταση 800 μέτρων από την αποβάθρα της Καρδαμύλης, βρίσκεται το γραφικό νησάκι Μερόπη. Κοντά στη παραλία του βρίσκεται ο ναός της Παναγίας που χρονολογείται γύρω στο 1779, με λίγα μόνο σημεία του να σώζονται.
 
​ 
ΙΣΤΟΡΙΑ

 
Η πρώτη αναφορά που έχουμε για την Καρδαμύλη γίνεται από τον Όμηρο, ο οποίος την αναφέρει σαν μία από τις επτά πόλεις που πρόσφερε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα για να επιστρέψει στη μάχη για την πολιορκία της Τροίας. Το χωριό διατηρεί μέχρι σήμερα το προϊστορικό του όνομα.
Η Καρδαμύλη είναι ένα χωριό με πλούσια ιστορία η οποία αποδεικνύεται περίτρανα από την παρουσία του ιστορικού οικισμού της Παλαιάς Καρδαμύλης.
H παραθαλάσσια Καρδάμυλη υπήρξε η έδρα των καπεταναίων κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, μιας που από εδώ γίνονταν οι βασικές προετοιμασίες για την επανάσταση κατά των Τούρκων.
 
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Τα αξιοθέατα που προσφέρει η Καρδαμύλη είναι πολλά.
 
Κάτω από το μεσαιωνικό κάστρο του 12ου αιώνα και κοντά στην επάνω Καρδαμύλη, βρίσκονται οι Ελληνιστικοί λαξεμένοι θαλαμοειδείς τάφοι των «Διοσκούρων», χαρακτηρισμένοι ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.
Εξαιρετικά αξιόλογο είναι το οχυρό συγκρότημα των Τρουπάκηδων – Μούρτζινωνβρίσκεται στην Πάνω Καρδαμύλη, σε φυσικά οχυρό ύψωμα στη νότια όχθη του χείμαρρου Βυρού.

                                 
Είναι ένα οχυρό συγκρότημα του 1807, που αποτελείται από διάφορα κτίσματα. Ανάμεσα στα αξιοθέατα του συγκροτήματος είναι η μισογκρεμισμένη τοξωτή Πύλη, το Πυργόσπιτο που διαδραμάτιζε αμυντικό ρόλο, ο Πύργος, η πρόσβαση στον οποίον γινόταν μέσω μιας ξύλινης ανασυρόμενης γέφυρας, το Σιδηρουργείο, η υπόγεια Στέρνα, το Ελαιοτριβείο και ο Λαχανόκηπος που κάλυπτε τις ανάγκες της οικογένειας. 
 


Στην είσοδο του κάστρου δεσπόζει ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, οικογενειακή εκκλησία των Μουρτζίνων, έργο που φανερώνει την οικονομική ισχύ και ευρωστία της οικογένειας.                       
Το φαράγγι του Βυρού βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους Ταΰγετος και έχει συνολικό μήκος 19 χλμ. Ξεχωρίζει για την άγρια φυσική του ομορφιά, καθώς κατά μήκος του συναντάμε δάση μαυρόπευκου και κεφαλληνιακής ελάτης, κέδρους, κυπαρίσσια και καρυδιές.
 
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το παλιό ελαιοτριβείο και σαπωνοποιείο στο μόλο, τα ερείπια της ομηρικής ακρόπολης, το πανέμορφο νησάκι Μερόπη μπροστά στο παλιό τελωνείο, το χωριό Προάστειο και το χωριό Σταυροπήγιο με τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια.
 
Τέλος, βόρεια της Καρδαμύλης βρίσκεται ο οικισμός Πετροβούνι. Στο χωριό υπάρχουν δυο μοναστήρια πολύ παλιά με τεράστια ιστορία. Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, που ανήκει στον Πανάγιο Τάφο, στο οποίο υπάρχει μια θαυματουργή κατά την παράδοση εικόνα. Το δεύτερο μοναστήρι είναι χτισμένο γύρω στο 14ο αιώνα και είναι γνωστό στην περιοχή με το όνομα "Καράβελι" επειδή με βάση την παράδοση με το λάδι που μαζευόταν από την περιουσία του μπορούσε να γεμίσει ένα καράβι λάδι.
Η Μονή Καράβελη είναι ένα κτηριακό σύνολο με σημαντικά αμυντικά χαρακτηριστικά, όπως ο οχυρός περίβολος και το εξέχον κλουβί με τις δύο πολεμίστρες, όπου η μία σκόπευε την είσοδο της μονής και του καθολικού και η άλλη το μονοπάτι. Το κτίσμα που φέρει το πολεμικό κλουβί είναι γνωστό ως «οντάς» και ταυτίζεται με το ηγουμενείο. Στη σημερινή του μορφή – αποτέλεσμα πολλών οικοδομικών φάσεων και τροποποιήσεων – ο χαρακτήρας αυτός δεν είναι αρκετά εμφανής. Το καθολικό στη Μονή Καράβελη βρίσκεται εκτός του περιβόλου και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι μία μονόκλιτη, καμαροσκέπαστη βασιλική με τρούλο, ο οποίος μάλιστα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διακόσμησή του με τυφλά τοξύλια, πτερωτές κεφαλές, γεωμετρικά μοτίβα και άλλα λιθανάγλυφα.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Η Καρδαμύλη προσφέρει μία ποικιλία από παραλίες με φυσικό κάλλος, κοσμοπολίτικες, αλλά και απομακρυσμένες και ήσυχες.
Επισκεφθείτε τις παραλίες Ριτσά δυτικά του οικισμού (στην είσοδο της Καρδαμύλης), με βοτσαλάκι, ελιές και ταβέρνα.

Ο Φονέας ( 2,5 χλμ. νοτιοανατολικά της Καρδαμύλης ), ένας πολύ κλειστός κόλπος με βότσαλο, πράσινα νερά κι ένα βράχο στη μέση. Λειτουργεί καντίνα
Στην ίδια περιοχή, τα Δελφίνια είναι άλλη μια μεγάλη και δημοφιλής παραλία με γαλήνια νερά, σκούρα άμμο, βότσαλα και κυπαρίσσια.  Άλλες όμορφες παραλίες στην Καρδαμύλη που αξίζει να επισκεφθείτε είναι οι παραλίες Καλαμίτσι, Σάλιο και Λιμανάκι.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
 
Η Καρδαμύλη είναι ένας προορισμός που θα λατρέψουν πραγματικά οι φυσιολάτρες καθώς προσφέρεται για μοναδικές εξορμήσεις στη φύση. Οι φίλοι της πεζοπορίας θα ζήσουν αξέχαστες εμπειρίες στο φαράγγι του Βυρού, με σηματοδοτημένα μονοπάτια που περνούν από βυζαντινά πετρόχτιστα εκκλησάκια.
Κατά μήκος του φαραγγιού διερχόταν η αρχαία Βασιλική Οδός, η οποία ένωνε την αρχαία Σπάρτη με το λιμάνι της Καρδαμύλης στον Μεσσηνιακό κόλπο.  Στα χρόνια του μεσαίωνα, οι κάτοικοι της περιοχής δημιούργησαν σε σπηλιές ή απόκρημνα σημεία του φαραγγιού ειδικά πέτρινα παρατήρηρια, γνωστά και ως βίγλες. Τα παρατηρητήρια αυτά είχαν ως βασικό σκοπό την προστασία των κατοίκων από τις συχνές επιδρομές των πειρατών. Ήταν κατασκευασμένα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η οπτική μετάδοση από το ένα στο άλλο ενός μηνύματος για κάποια πιθανή επιδρομή. Πολλά είναι ορατά ακόμα.
Οι πλαγιές του Ταΰγετου κατά μήκος του φαραγγιού είναι γεμάτες από δάση μαυρόπευκου και κεφαλληνιακής ελάτης. Ανάμεσα τους εντοπίζονται και άλλα είδη δέντρων, όπως κέδροι, κυπαρίσσια και καρυδιές.
                                              

Από την Καρδαμύλη ξεκινούν επίσης πολλά ορεινά μονοπάτια που καταλήγουν ακόμα και στην κορυφή του Ταϋγέτου, για όσους ασχολούνται με την ορειβασία.
 
Αθλητικές εκδηλώσεις διοργανώνονται στη Μάνη όλο τον χρόνο, όπως ποδηλατικοί αγώνες και Μαραθώνιο. Επίσης, πραγματοποιούνται ιστιοπλοϊκοί αγώνες που ξεκινούν με αφετηρία τη Μονεμβασιά και καταλήγουν στην Καρδαμύλη. Ακόμη το Πανηγύρι στις 15 Αυγούστου, την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου.
 
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Αστυνομία Καρδαμύλης: 27210 73209
Αγροτικό Ιατρείο Καρδαμύλης: 27210 73218
 
ΠΡΟΤΕΙΜΕΝΟΜΕΝΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ
http://www.messinianmani.gr

http://www.kardamili-greece.com/gr

Ξενοδοχεία
http://www.kalamitsi-hotel.gr/gr/welcome.html
 
Δραστηριότητες
http://www.2407m.com (https://www.facebook.com/2407mKardamiliMountainActivities)
 
Καφέ
https://www.facebook.com/Tikla-Cafe-Cocktail-Bar-652221588187602/?rf=149450805133612

https://www.facebook.com/pages/Aquarella-Cafe/125818237615943

Εστιατόρια
http://www.lelastaverna.com

 
Χάρτης