2. Εκδρομή ΣΤΟΥΠΑ-ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ & ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ (Δ.ΜΑΝΗ)

ΣΤΟΥΠΑ
Το νεόδμητο χωριουδάκι που εξελίχθηκε με γρήγορο ρυθμό σε φημισμένο τουριστικό θέρετρο.
Η αρχική ονομασία της ήταν Ποταμός, από το ποτάμι που την διέσχιζε, αλλά  μετονομάστηκε  Στούπα  από τα στουπιά που έβαζαν οι ντόπιοι στην θάλασσα για να μαλακώσουν και να τα επεξεργαστούν εύκολα.
                                        
Οι δυο γραφικές, ρηχές, αμμώδεις και οργανωμένες παραλίες με τα διαυγέστατα νερά, έλκουν επισκέπτες απ όλα τα μέρη του κόσμου.  Η ποικιλία του τοπίου μοναδική . Κοσμήματα ,αληθινά δώρα της φύσης , τα ποταμάκια, οι γλυφάδες, οι  απίθανες σπηλιές , τα λιμανάκια. τα νησάκια και ο λόφος του Κάστρου.  Οι εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις. Εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ μπαρ στην παραλία καλύπτουν γαστρονομικά όλα τα γούστα.
Ιδιαιτέρως  το πανέμορφο ακρογιάλι της Καλογριάς έχει γίνει γνωστό στα πέρατα του κόσμου διότι το 1917 έζησαν εκεί ο Καζαντζάκης  και ο Ζορμπάς. Εκεί γνωρίστηκαν καλά , έδεσε η φιλία τους και ο διάσημος συγγραφέας εμπνεύστηκε το  μοναδικό  αριστούργημα  Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.
 
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το κάστρο του Λεύκτρου βρίσκεται στην κορυφή ενός παραθαλάσσιου λόφου, σε θέση που παλαιότερα επόπτευε το λιμάνι της περιοχής και εξασφάλιζε τον έλεγχο σημαντικού περάσματος της οροσειράς του Ταϋγέτου.
                             
Στην Ακρόπολη των αρχαίων Λεύκτρων σώζονται υπολείμματα του φράγκικου κάστρου, που έχτισε ο Γουλιέλμος Βιλεαρδουινός το 1250 μ.Χ., το οποίο παραχωρήθηκε στους Βυζαντινούς το 1262, ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του αιχμαλώτου Γουλιέλμου και τα ερείπια ναού της Αθηνάς.
Σήμερα σώζεται σε ερειπιώδη κατάσταση. Διακρίνεται, ωστόσο, η διαμόρφωση της πύλης εισόδου, τοίχοι και θεμέλια ενός κτηρίου που ταυτίζεται με την πυργοκατοικία του φρουράρχου, καθώς και μια υπόγεια ορθογώνια δεξαμενή. Λόγω της περιορισμένης έκτασής του, εκτιμάται ότι στέγαζε μόνο την φρουρά που ήλεγχε τη θαλάσσια πρόσβαση. Θεμέλια κτισμάτων νοτιοδυτικά του κάστρου ανήκουν πιθανόν σε κτήρια του οικισμού που είχε αναπτυχθεί γύρω από αυτό. Το κάστρο του Λεύκτρου αναφέρεται ως Βeaufort (Ωραιόκαστρο) και κτίστηκε σε μια προσπάθεια του φράγκου πρίγκιπα της Αχαΐας Γουλιέλμου Β΄ Βιλλεαρδουίνου (1245-1278) να καθυποτάξει τους Τσάκωνες και τους Σλάβους του Ταϋγέτου.
 
Υλικά από την αρχαία ακρόπολη και το κάστρο χρησιμοποιήθηκαν για την οικοδόμηση των γειτονικών οικισμών κατά τους νεώτερους χρόνους.
 
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Στούπας
Ρηχή αμμώδης παραλία με καθαρά νερά, οργανωμένη, με πλήθος εστιατορίων, καφέ, μπαρ για όλα τα γούστα.
                
Καλόγρια
Ρηχή αμμώδης παραλία με τιρκουάζ νερά και πηγές γλυκού νερού που βγαίνουν μέσα στη θάλασσα, πεντακάθαρα νερά, οργανωμένη, με εστιατόρια και καφέ. Διαθέτει beach volley.
       
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Πεζοπορία ή ποδηλασία μεταξύ Στούπας και επόμενου χωριού Αγ. Νικόλαο, σε παραθαλάσσιο ποδηλατόδρομο μήκους 5 χλμ. Το ηλιοβασίλεμα στην διαδρομή είναι μαγευτικό. Στο μέσο της διαδρομής λειτουργεί ταβέρνα – café.
       
Από τη Στούπα μέσα από τα στενά δρομάκια του χωριού με τις βουκαμβίλιες, τις ζίνιες, τα γιασεμιά, το αγιόκλημα, και τις κληματαριές να κρέμονται από τις Μάντρες των σπιτιών διανύεις μια μικρή απόσταση με ελιές, συκές και γκορτσιές, μέχρι που μπαίνεις στο μονοπάτι. Στην διαδρομή δεξιά έχεις συνεχόμενους κολπίσκους ενώ αριστερά βλέπεις τις πλαγιές του Ταΰγετου. Το γαλάζιο της θάλασσας με το ασημοπράσινο των ελαιώνων και το βαθύ πράσινο από τα σκίνα δένουν αρμονικά. Η ατμόσφαιρα αρωματισμένη από τη θαλάσσια αύρα και το άρωμα των ψύλληθρων. 
 
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ή ΣΕΛΙΝΙΤΣΑ)
  
Το επόμενο παραθαλάσσιο χωρίο μετά την Στούπα.
         
Χαρακτηριστικό ψαροχώρι με όλη την δράση γύρω από το λιμάνι. Απίθανα κλασικά κτίσματα, νεόκτιστες βίλες με παραδοσιακό στυλ και γραφικά δρομάκια, συνθέτουν τον χώρο. Το πρωινό στο λιμάνι είναι μοναδική απόλαυση, οι ευκαιρίες για πεζοπορία ,ποδήλατο ή ψάρεμα δεν πρέπει να μένουν ανεκμετάλλευτες.
       

Σύμφωνα με το μύθο στην παραλία της περιοχής άραξε το πλοίο του ο Πάρης και πήρε την ωραία Ελένη.
 
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
  • Η παραλία του Πανταζή (η αλλιώς πλατύ άμμος) βρίσκεται ανάμεσα στο Χωριά Άγιος Νικόλαος και Άγιος Δημήτριος, περίπου 1 χλμ Νότια, 10-15 λεπτά με τα πόδια. Παραλία με χοντρή άμμο και καταγάλανα, πεντακάθαρα νερά. Φυσική σκιά κάτω από μια σειρά δέντρων (αρμυρίκια). Υπάρχει ένα καφέ ακριβώς πάνω στην παραλία, η οποία νοικιάζει ξαπλώστρες και ομπρέλες.
  •  
  • Γνώσπι, βρίσκεται ανάμεσα στο Χωριά Άγιος Νικόλαος και Στούπα, στην διαδρομή του ποδηλατοδρόμου. Είναι γραφικός βραχώδης όρμος, δίπλα σε ένα υπόσκαφο εκκλησάκι.   
  •           
ΔΙΑΜΟΝΗ
‘KATAFIGIO VILLAGE’ βρίσκεται διπλά στο σπήλαιο "καταφύγιο" έξω από το χωριό Άγιος Νικόλαος (www.katafigiovillage.gr)
                   

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου και σε 1,5 χλμ, βρίσκεται το γραφικό μικρό ψαροχώρι του Αγίου Δημητρίου, στη θέση της αρχαίας Πέφνου, με το βραχονήσι της.
Στην Πέφνο, σύμφωνα με τη Μυθολογία, γεννήθηκαν μέσα από ένα αυγό οι Διόσκουροι, Κάστορας και Πολυδεύκης που ήταν ημίθεοι, προστάτες των ναυτιλλομένων και αδελφοί της Ωραίας Ελένης. Το αυγό αυτό ήταν το αποτέλεσμα του έρωτα του Δία, ο οποίος είχε μεταμορφωθεί σε κύκνο και της πανέμορφης Λήδας, κόρης του Γλαύκου, που για να τον αποφύγει είχε και αυτή μεταμορφωθεί σε χήνα.
Από τον Παυσανία λέγεται ότι στη Πέφνο υπήρχε βασίλειο με βασιλέα τον Τυνδάρεω, πατέρα της Ωραίας Ελένης, βασίλισσας της Σπάρτης και της Κλυταιμνήστρας, βασίλισσας των Μυκηνών
 
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Στον Άγιο Δημήτριο βρίσκεται ο καλοδιατηρημένος Πύργος Χρηστέα,  χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, ένα πυργόσπιτο του Καπετάνιου Χρηστέα της Πλάτσας Μάνης, το οποίο κτίσθηκε στην περίοδο των δύο δεκαετιών πριν από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
         
Ο Καπετάν Χρηστέας ήταν καπετάνιος της περιοχής και με τα παλικάρια του συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Καλαμάτας και στον αγώνα του 1821. Ο Ιμπραήμ το 1826 προσπάθησε να αποβιβαστεί στο λιμανάκι του χωριού αλλά απέτυχε όπως συνέβη και στην υπόλοιπη Μάνη.
Εδώ βρισκόταν το ιστορικό κανόνι γνωστό σε όλη τη Μάνη με το όνομα "Κοψοχείλα", του οποίου χειριστής ήταν ο Στέφανος Χρηστέας ή Ξυδέας, από τον Άγιο Δημήτρη. Το κανόνι αυτό είχε κουρσέψει ο Καπετάν Χρηστέας με τα παλικάρια του από ένα μεγάλο Βενετσάνικο καράβι και το όνομα το πήρε όταν κτυπώντας την Ναυαρχίδα του Ιμπραήμ κόπηκε ένα κομμάτι από το επάνω μέρος του χείλους του.
 
ΚΟΝΤΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
Μια προτεινόμενη διαδρομή είναι μέχρι την Τραχήλα , ένα ωραίο πετρόχτιστο χωριό με ακτή από πλάκες γρανίτη και ταβερνάκια .
 
Η άλλη κοντινή διαδρομή είναι προς τα χωριά στις πλαγιές του Ταΰγετου:
Νεοχώρι ,
     
Καστανιά,
                 

και Σαϊδόνα όπου θα δείτε πύργους , πετρόχτιστα σπίτια , βυζαντινά μοναστήρια και καλντερίμια .
Μη χάσετε επίσης το χωριό Μηλιά με το πανύψηλο καμπαναριό και τις κρυμμένες στις πτυχώσεις του βουνού γειτονιές . Πιείτε οπωσδήποτε έναν καφέ κάτω από τον πλάτανο στην πλατεία , στο καφενείο του Τάκη .

Χάρτης