6. Εκδρομή ΠΥΛΟΣ


Πύλος
Συντεταγμένες: 36°54′48″N 21°41′47″E



​Η Πύλος (ή Ναυαρίνο) βρίσκεται στη Νοτιοδυτική άκρη της Πελοποννήσου, στις ακτές του Ιονίου. Αποτελεί σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη, εκμεταλλευόμενη την όμορφη ακτογραμμή της. Από απόψεως ασφάλειας λόγω της νήσου Σφακτηρίας (στενόμακρο νησί, που φράσει τον όρμο του Ναυαρίνου και λειτουργεί σας φυσικός κυματοθραύστης, σχηματίζει το φυσικό λιμάνι της Πύλου). Το λιμάνι της Πύλου θεωρείται ως ένα από τα πιο ασφαλή αγκυροβόλια στη Μεσόγειο.

Ιστορικά στοιχεία

Αρχαία και μεσαιωνική περίοδος
Η Πύλος, αναφέρεται από τον Όμηρο ως το Βασίλειο του Νέστορα που, σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε απ' τον μυθικό Πύλο και αρχικά ονομαζόταν Κορυφάσιο. Στην αρχαιότητα ήταν σχεδόν συνεχώς κάτω από την κυριαρχία της Σπάρτης. Στα Βυζαντινά χρόνια, περί τον 6ο αιώνα, καταλήφθηκε από τους Αβάρους, τότε λεγόταν "Ζόγκλος", απ΄ όπου και ονομάστηκε Αβαρίνος - από εκεί προήλθε, κατά μία άποψη, και η ονομασία Ναυαρίνο, εκ συνεκφοράς "νέο αβαρίνο", κατά την οποία και προσδιορίζονταν όλος ο κόλπος της Πύλου με τα πέριξ φρούρια, κατ΄ έναντι των νήσων Πρώτη και Σαπιέντζα από τα οποία και ισαπέχει. Κατά άλλη εκδοχή, το όνομα Ναυαρίνο είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει "μέρος με σφεντάμια".

Νεότερα χρόνια 
Η σημερινή Πύλος οικοδομήθηκε γύρω από το κάστρο που έχτισαν οι Οθωμανοί, το 1573 μ.Χ. για τον έλεγχο της νότιας εισόδου, στον όρμο του Ναυαρίνου. Το κάστρο ονομάστηκε Νεόκαστρο σε αντιδιαστολή με το Παλαιόκαστρο, το παλαιότερο φρούριο που έλεγχε την βόρεια είσοδο του όρμου. Νεόκαστρο (Νιόκαστρο) υπήρξε και το αρχικό όνομα του οικισμού. Το όνομα Πύλος αποδόθηκε στον σημερινό οικισμό μεταγενέστερα, μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας. Οι κάτοικοι του Νεόκαστρου εξεγέρθηκαν το 1821 με αρχηγούς τους Γεωργάκη και Νικόλαο Οικονομίδη. Στις 25 Μαρτίου 1821 άρχισε η πολιορκία. Το 1825, ο Ιμπραήμ κατέλαβε την Πύλο και το Νεόκαστρο και το κράτησε μέχρι τη ναυμαχία του Ναυαρίνου. Σε πλατεία της Πύλου υπάρχει μεγαλόπρεπο μνημείο, σε ανάμνηση της μεγάλης εκείνης νίκης.
Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, αποδόθηκε στο Νεόκαστρο το όνομα Πύλος, με βασιλικό διάταγμα του 1833.

Αρχαιολογική έρευνα
Στην περιοχή της Πύλου έχουν ανακαλυφτεί αξιόλογοι αρχαιολογικοί θησαυροί. Αρχικά ήρθαν στο φως πέτρινοι τοίχοι, κομμάτια από τοιχογραφίες, δάπεδα, μυκηναϊκά αγγεία, πήλινες επιγραφές στον Επάνω Εγκλιανό. Στις 31 Δεκεμβρίου του 1957 ανακαλύπτεται ο κυψελοειδής τάφος του Νηλέα, πατέρα του Νέστορα, βασιλιά της Πύλου, όπως και πτέρυγα του ανακτόρου ηλικίας 3000 ετών. Το 1962 ανακαλύφθηκε πλήθος ευρημάτων στην περιοχή Περιστέρια Πύλου. Οι προσπάθειες στην Πύλο συνεχίστηκαν και μέχρι το 1964, οπότε ήρθε στο φως ολόκληρο σχεδόν το Ανάκτορο του Νέστορα. Το ανάκτορο αυτό χρονολογικά τοποθετείται γύρω στα 1300 και 1200 π.Χ. και καταστράφηκε με την κάθοδο των Δωριέων (1100 π.Χ.) Το κεντρικό κτίριο (50 Χ 32 μ.) περιλάμβανε το μέγαρο του βασιλιά και το μέγαρο της βασίλισσας. Υπάρχουν κι άλλα κτίρια. Διάφοροι άλλοι βοηθητικοί χώροι, τάφοι και βωμός, ανακαλύφτηκαν στην περιοχή. Σήμερα γίνεται προσπάθεια για τον περιορισμό της εκβιομηχάνισης της Πύλου, για να σωθούν οι αρχαιότητες.
        
 
ΠΑΡΑΛΙΕΣ


•    Η πιο διάσημη παραλία της περιοχής είναι η Βοϊδοκοιλιά (10 χλμ. βορειοδυτικά της Πύλου) χάρη στο περίεργο, σχεδόν κυκλικό σχήμα της – εκ πρώτης όψεως μοιάζει με λίμνη, όταν όμως περπατήσεις ή κολυμπήσεις λίγο, διαπιστώνεις ότι υπάρχει ένα μικρό άνοιγμα στην άκρη. Τα γαλήνια, καταπράσινα νερά, οι αμμόλοφοι και το Παλαιόκαστρο που δεσπόζει στο λόφο από πάνω συνθέτουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό. Λευκή ψιλή άμμος απλώνεται σε μεγάλη έκταση, απ' άκρη σ' άκρη της παραλίας. Χαμηλή βλάστηση περικλείει τον κόλπο. Η αμμουδιά είναι γεμάτη όμορφα κοχύλια - αρκεί να βυθίσετε τη χούφτα σας στην άμμο!
         
Εκτός από πανέμορφη παραλία, η Βοϊδοκοιλιά είναι και σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, αφού η λεγόμενη Σπηλιά του Νέστορα, στη βάση του κάστρου, θεωρείται ότι κατοικούνταν ήδη από τη νεολιθική εποχή. Στα δεξιά σας, στην άλλη άκρη της παραλίας πάνω στο λόφο, βρίσκεται θολωτός τάφος που αποδίδεται (χωρίς να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί) στο Θρασυμήδη, γιο του Νέστορα.
         
Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς είναι ίσως η διασημότερη παραλία της Μεσσηνίας και μια από τις ωραιότερες σε όλη την Ελλάδα! Το όνομα της παραλίας προέρχεται από το Βουφράς, "εκεί που ζουν τα βόδια". Αναφέρεται ακόμα σε αρχαία επιγραφή και ως Βούβοτα - Βοϊδοκοιλιά.  Η προφανέστερη βέβαια ονομασία ίσως να προέρχεται και από τη μεγάλη καμπυλότητα που σχηματίζει ο κόλπος και το ότι μοιάζει με κοιλιά βοδιού.
Η παραλία είναι όσο απομακρυσμένη χρειάζεται για να παραμένει "αυθεντική"! Είναι μέσα στην προστατευόμενη ζώνη του Natura 2000. Δε θα συναντήσετε κάποια οργανωμένη δραστηριότητα. Τον Αύγουστο, βέβαια, κατακλύζεται από εκατοντάδες επισκέπτες, που έρχονται να τη θαυμάσουν και να απολαύσουν τα νερά της και την ομορφιά του τοπίου. Το ελεύθερο camping απαγορεύεται στην περιοχή, η οποία έχει σημαντική βιοποικιλότητα.
Η πρόσβαση γίνεται από το μονοπάτι κάτω από το Παλιόκαστρο, που βρίσκεται στο τέρμα της παραλίας του Διβαριού/Ντιβαρίου. Μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο σας εκεί και να ακολουθήσετε τη διαδρομή που υποδεικνύει η ταμπέλα. Η ευκολότερη στη πρόσβαση διαδρομή είναι μέσα από το Πετροχώρι. Καθώς κινείστε στην οδό Πύλου-Γαργαλιάνων, στρίβετε αριστερά στη σήμανση για Πετροχώρι/Βοϊδοκοιλιά. Μετά από μια όμορφη διαδρομή μέσα από αιώνια ελαιόδεντρα, θα συναντήσετε στο τέρμα ένα mini market. Εκεί, στρίβετε αριστερά και συνεχίζετε ευθεία στο χωματόδρομο για τη παραλία. Ο δρόμος σε κάποια σημεία είναι ιδιαίτερα στενός και θέλει προσοχή, ιδιαίτερα κατά τους πολυσύχναστους καλοκαιρινούς μήνες.
Η παραλία θα σας ανταποδώσει με το καλύτερο τρόπο την επίσκεψη σας! Χαθείτε ανάμεσα στις αμμοθίνες και αφήστε το μυαλό σας να ταξιδέψει στις εικόνες που σας χαρίζει απλόχερα!

Περισσότερα στοιχεία Μυθολογίας: Σύμφωνα με την Ομηρική παράδοση στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς έφτασε με πλοίο ο γιος του Οδυσσέα, Τηλέμαχος. Στην συνοδεία του είχε την θεά Αθηνά η οποία είχε μεταμφιεστεί σε Μέντορα. Εκεί παρακολούθησαν την μεγαλοπρεπή τελετή θυσίας στον Ποσειδώνα. Οι λεπτομέρειες της τελετής αποδεικνύουν την ισχύ και την ευμάρεια της Πύλου ανάμεσα στα υπόλοιπα Μυκηναϊκά κέντρα. Εννέα μαύροι ταύροι προσφέρθηκαν για θυσία από εννιά σειρές των πεντακοσίων ατόμων. Περισσότερα από 4.500 άτομα ανάμεσα τους ο Νέστορας και τα παιδιά του, όλοι συγκεντρωμένοι στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς.

•    Η παραλία της Γιάλοβας, του παραθαλάσσιου θέρετρου δίπλα στην Πύλο, είναι οργανωμένη και προσφέρει θέα στο κάστρο και το λιμάνι της Πύλου.
•    Η παραλία του Ρωμανού (36°59’2”N 21°39’15”E) βρίσκεται δίπλα στο ομώνυμο χωριό  της δυτικής Μεσσηνίας. Οι ντόπιοι την λένε και Γλυφαδάκι. Είναι μια μεγάλη παραλία με θέα στο Ιόνιο που διαθέτει ψιλή άμμο. Στην ουσία πρόκειται για πολλές μικρές παραλίες, η μία δίπλα στην άλλη. Την παραλία του Ρωμανού επισκέπτεται πάρα πολύς κόσμος τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το πρώτο κομμάτι της παραλίας του Ρωμανού είναι οργανωμένο, με ξαπλώστρες, ομπρέλες, beach cafe και bar, ενώ από πάνω λειτουργεί και εστιατόριο για αυτούς που θα πεινάσουν. Το υπόλοιπο κομμάτι της παραλίας είναι παρθένο και πιο ήρεμο και προτιμάται από οικογένειες και αυτούς που αποζητούν την ηρεμία.
Βρίσκεται περίπου 2 χλμ. βόρεια της παραλίας της Βοïδοκοιλιάς   και πέραν του όμορφου τοπίου, της αμμώδους παραλίας και των καταγάλανων νερών της, η παραλία του Ρωμανού είναι δημοφιλής για την αφθονία χελωνών Caretta caretta που επισκέπτονται την παραλία για να αποθέσουν τα αυγά τους.
Η παραλία Ρωμανού βρίσκεται γύρω στα 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πύλου . Ξεκινώντας από την Πύλο, περνάτε την Γιάλοβα, και ύστερα από 2-3 χιλιόμετρα στρίβετε για το χωριό Ρωμανού . Αφού περάσετε μέσα από το χωριό ακολουθείτε τις ταμπέλες για την παραλία. Προχωράτε 2 χιλιόμετρα μέσα από ελαιώνες και αμμοθίνες και φτάνοντας στην παραλία στρίβετε αριστερά όπου και θα δείτε το πάρκινγκ της παραλίας.

•    Η παραλία της Γλώσσας. Η Γλώσσα είναι μια μικρή παραλία στη σκιά της Βοϊδοκοιλιάς, έχει ένα μικρό στενό στόμιο, που ίσα-ίσα επιτρέπει την είσοδο του νερού της θάλασσας. Φαρδαίνει όμως, και δίνει μεγαλύτερο χώρο στην αμμουδιά για τους επισκέπτες της.
Τα νερά της είναι πάντοτε ήσυχα και προστατευμένα. Είναι ο πιο must προορισμός για γυμνιστές και εναλλακτικούς! Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται από την Βοϊδοκοιλιά. Στο δεξί σας χέρι όπως βλέπετε την παραλία ερχόμενοι από το Πετροχώρι, θα συναντήσετε μια αυτοσχέδια ταμπέλα "Glossa beach", που δείχνει το δρόμο για την Γλώσσα. Θα ανεβείτε τον μικρό λόφο και θα δείτε μπροστά σας μια διχάλα με δυο μονοπάτια, ακολουθείτε το δεξί (το αριστερό οδηγεί στον τάφο του Θρασυμήδη).

•    Πέρασμα Συκιάς: Στο τέρμα της παραλίας του Διβαρίου (Διβάρι/Ντιβάρι), στη σκιά του Παλιόκαστρου, βρίσκεται το Πέρασμα της Συκιάς. Πρόκειται για μια στενή λωρίδα θάλασσας που χωρίζει τη νήσο Σφακτηρία από τη στεριά και που μαρτυρά τη φυσική προέλευση του νησιού.
      
Ένας όμορφος συνδιασμός από ρηχά, κρυστάλλινα νερά και μια μικρή λωρίδα αμμουδερής ακτής για να ακουμπήσετε τα πράγματα σας. Μπορείτε να φτάσετε εκεί είτε με το αυτοκίνητό σας, ακολουθώντας τη χωμάτινη διαδρομή που ξεκινά στο τέρμα του Διβαρίου, είτε με τα πόδια διασχίζοντας την παραλία. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτάσετε ακολουθώντας τη διαδρομή κάτω από το Παλιόκαστρο από τη πλευρά της Βοϊδοκοιλιάς, η οποία θα σας οδηγήσει ακριβώς στο πέρασμα.
Μικρά σκάφη διασχίζουν το υδάτινο αυτό πέρασμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και προσαράζουν στην παραλία που σχηματίζεται πάνω στη νήσο Σφακτηρία.
Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε να κολυμπήσετε μέχρι την αντίπερα ακτή! Δεν είναι ιδιαίτερα δυσκολο, καθώς τα νερά είναι σχετικά ρηχά σε όλο το μήκος της απόστασης. Η ομορφιά της παραλίας θα σας αποζημιώσει για την προσπάθειά σας με το παραπανω!

•    Το Διβάρι/Ντιβάρι ή Χρυσή Ακτή (36°56’44”N 21°42’29”E) είναι μια από τις πλέον γνωστές παραλίες. Πρόκειται για μια τεράστια σε μήκος παραλία, μέσα στην ζώνη προστασίας Natura. Το Διβάρι βρίσκεται γεωγραφικά απέναντι από την Πύλο. Στο πίσω μέρος της παραλίας είναι η περιοχή της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας με σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας.
      
Η παραλία βρίσκεται μετά τον οικισμό της Γιάλοβας, συνεχίζετε στον επαρχιακό δρόμο και στο αριστερό σας χέρι έπειτα από 400-500 μέτρα θα συναντήσετε ταμπέλα που θα σας κατευθύνει προς την παραλία. Στα αριστερά σας θα δείτε το camping και μετά την στενή γεφυρούλα που θα περάσετε αντικρύζετε την παραλία που εκτείνεται μέχρι και το πέρασμα της Συκιάς, το στενό πέρασμα με την Σφακτηρία, κάτω ακριβώς από το Παλιόκαστρο.
Η παραλία έχει άμμο μέσα και έξω, τα νερά είναι ρηχά- ιδανικά και για μικρά παιδιά. Στο σημείο που τελειώνει ο ασφάλτινος δρόμος βρίσκεται και το οργανωμένο κομμάτι της παραλίας και το beach bar. Ξαπλώστρες, μια μικρή ξύλινη προβλήτα για τα σκάφη και ένα bar για τους καφέδες σας και γρήγορο φαγητό.

Στα νερά του Διβαρίου υπάρχουν ναυάγια πλοίων, κάποια από τα οποία μπορείτε να δείτε και με την μάσκα σας. Κοντά στο beach bar υπάρχει το κουφάρι (η βάση) ενός πλοίου το οποίο έχει γίνει σπίτι για πολλά είδη ψαριών. 


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ    (http://pylos.info/gr/)
» Νιόκαστρο - Νέο Ναβαρίνο
» Έκθεση Ναυάγια - Νιόκαστρο
» Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος - Νιόκαστρο
» Στρατώνας Μαίζωνος - Νιόκαστρο
» Πλατεία Τριών Ναυάρχων
» Οικία Τσικλητήρα
» Μουσείο Πύλου
» νησιά Τσιχλί Μπαμπά - Σφακτηρία - Χελωνάκι
» Καμάρες (παλαιό υδραγωγείο)
» Λαογραφικό Μουσείο Γιάλοβας
» Καταρράκτης Καλαμάρης
» Παλαιόκαστρο
» Σπήλαιο Νέστορος
» Τάφος Θρασυμήδη
» Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας
» Προφήτης Ηλίας
» Παναγία της Σγράπας

•    Νιόκαστρο - Νέο Ναβαρίνο
Είναι τοποθετημένο στο λόφο πάνω από την Πύλο, φύλακας, μαζί με το Παλαιόκαστρο, του περάσματος του φυσικού λιμανιού της Πύλου. Το κάστρο είναι παιδί των μοντέρνων για την εποχή οχυρωματικών τάσεων, που ήθελε την πλήρη αξιοποίηση των πυροβόλων όπλων (κανονιών) και παράλληλα, την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αμυντική προστασία του εσωτερικού οικισμού αλλά και του ίδιου του οικοδομήματος από τα εχθρικά πυρά.
        
Χτίστηκε το 1573 από τους Οθωμανούς Τούρκους οι οποίοι το κράτησαν υπό τον έλεγχο τους για περισσότερο από έναν αιώνα. Οικοδομήθηκε αμέσως μετά από την ήττα που γνώρισε ο στόλος τους στη ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571). Την Οθωμανική κυριαρχία ακολούθησε η Βενετική παρουσία στην περιοχή από το 1686 έως το 1715 και η σύντομη εξέγερση των Ορλωφικών το 1770, μέχρι και την τελική απελευθέρωση με την ελληνική επανάσταση του 1821 και την άφιξη του Γαλλικού εκστρατευτικού σώματος.

Η οχυρωματική κατασκευή, πλούσια και καλοδιατηρημένη, μια από τις καλύτερα σωζόμενες στις μέρες μας, έχει πληθώρα χαρακτηριστικών και κτισμάτων που μαρτυρούν την πορεία της μέσα στο χρόνο• από την τουρκική οχύρωση, τον στρατώνα του Γάλλου στρατηγού Maison μέχρι τις προσθήκες από την περίοδο της Β' Ενετοκρατίας και τον Ναό του Σωτήρος (πρώην τζαμί), και φυσικά την ακρόπολη του κάστρου με τις 6 τειχισμένες πλευρές της και τους προμαχώνες της.
Η μεγάλη στρατηγική σημασία του οχυρού για τον έλεγχο του περάσματος στην είσοδο του Ναβαρίνου οδήγησε σε αρκετές καταλήψεις ανά τους αιώνες.
Το κάστρο έχει δύο εισόδους, στις μέρες μας χρησιμοποιείται αυτή που βρίσκεται στο κεντρικό δρόμο δεξιά της εξόδου της Πύλου στη διαδρομή για την Μεθώνη. Έχει έξι πύργους (προμαχώνες): το βόρειο πύργο, το νότιο πύργο, και τον πύργο του Αγίου Πατρικίου, της Αγίας Αγνής και του Αγίου Αντωνίου. Ο πύργος γνωστός και ως Castello da Mare χτίστηκε από τους Τούρκους για την προστασία της περιοχής και έπειτα ενσωματώθηκε και στην υπόλοιπη οχύρωση.
  • Έκθεση "Ναυάγια" (στο Νιόκαστρο)
Στο Νιόκαστρο στο "Κτίριο του Πασά" (απέναντι από το ναό της Μεταμορφώσεως της Σωτήρος) από τον Αύγουστο του 2012 ξεκίνησε τη λειτουργία του η θεματική έκθεση "Ναυάγια". Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα προσεγμένο χώρο, όπου αναδεικνύονται τα σημαντικότερα ναυάγια της Πελοποννήσου. Η έκθεση λειτουργεί υπό την εποπτεία της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων που διατηρούσε ήδη έδρα και στο Κάστρο της Πύλου.

Στην όμορφα διαμορφωμένη κεντρική αίθουσα της έκθεσης, θα περπατήσετε πάνω σε ένα μεγάλο χάρτη της Πελοποννήσου με σημειωμένα επάνω του τα ναυάγια, το καθένα με διαφορετικό χρώμα. Θα μάθετε για το ναυάγιο «Μέντωρ» του σκάφους του Έλγιν, ο οποίος είχε ένα ατύχημα κατά τη μεταφορά των κλοπιμαίων, των γλυπτών του Παρθενώνα, στην Μεγάλη Βρετανία. Σε προθήκη θα δείτε επίσης να εκτίθεται η πιστόλα του και άλλα αντικείμενα του ναυαγίου. Θα μάθετε ποια είναι η μέθοδος καθαρισμού των ευρημάτων στο βυθό των θαλασσών και τον ρόλο που παίζουν τα ψάρια του γλυκού νερού. Θα μάθετε ακόμη για το ρωμαϊκό ναυάγιο με τους μεγάλους κίονες και τις σαρκοφάγους έξω από τη Σαπιέτζα που είναι και το πρώτο υπό διαμόρφωση υποθαλάσσιο πάρκο της χώρας μας. Θα δείτε τα τέλεια διατηρημένα φουντούκια από ναυαγισμένο εμπορικό πλοίο και άλλα πολλά ενδιαφέροντα.

Στο τέλος της επίσκεψης σας ζητήστε να δείτε το video με την προσφορά και το έργο της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων. Θα δείτε εικόνες από τους δύτες - αρχαιολόγους και το υπόλοιπο προσωπικό σε δράση, καθώς και σκηνές από τα υποθαλάσσια ευρήματα σε διάφορα ναυάγια. Αξίζει της επίσκεψης σας αν μπείτε στο Νιόκαστρο, καθώς δε χρειάζεται να κόψετε κάποιο επιπρόσθετο εισιτήριο για να έχετε πρόσβαση στην έκθεση.
  • O Nαός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (στο Νιόκαστρο)
Στο Νιόκαστρο, στο μεγάλο περίβολο του κάστρου θα αντικρίσει ο επισκέπτης το ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος αρχικά ήταν τζαμί (μπορεί να το αντιληφθεί ο επισκέπτης από την εμφάνιση του κτίσματος) για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών του μουσουλμανικού πληθυσμού.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης βενετικής κατοχής του Νιόκαστρου (1865-1715) λειτουργούσε σαν εκκλησία. Την περίοδο 1900-1930, ο ναός απέκτησε και το καμπαναριό που έχει μέχρι και τις μέρες μας. Σήμερα ο ναός βρίσκεται σε κατάσταση συντήρησης. Η πρόσβαση στο εσωτερικό του δεν είναι εφικτή, καθώς πραγματοποιούνται εργασίες στήριξης και ενίσχυσης των τοιχωμάτων του. 
  • Στρατώνας Μαίζωνος (στο Νιόκαστρο)
Εντός των τειχών στο Νιόκαστρο, υπάρχει σε πολύ καλή κατάσταση ο στρατώνας, ο οποίος χτίστηκε από τον Γάλλο Στρατηγό Maison. Στο οικοδόμημα αυτό, το οποίο μέχρι σήμερα είχε πολλές χρήσεις, έδρευε κάποτε το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα μεταξύ άλλων. Πρόκειται για ένα μακρόστενο λίθινο διώροφο κτήριο, το οποίο θα δείτε στα αριστερά σας καθώς εισέρχεστε στο κάστρο. 
       
     
Στο ισόγειο φιλοξενούνταν μέχρι το 2012 η συλλογή του Rene Puaux, ενός από τους μεγαλύτερους φιλέλληνες. Ο Rene κατά τη διάρκεια της ζωής του συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό σκίτσων, πινάκων και άλλων αντικειμένων από την ελληνική επανάσταση, και ιδιαίτερα της Πύλου και της Πελοποννήσου. Τη συλλογή του αυτή τη δώρισε στην Πύλο. Η συλλογή μεταφέρθηκε στην ανακαινισμένη Οικία Τσικλητήρα (δίπλα στο Δημαρχείο).
Ο επάνω όροφος του κτηρίου είναι προσβάσιμος από δύο εισόδους, που βρίσκονται στις δύο άκρες του κτηρίου. Χρησιμοποιείται από το κέντρο ενάλιων αρχαιοτήτων ως βιβλιοθήκη και κάποια δωμάτια σαν ξενώνας επιστημονικού προσωπικού.
  • Οικία Τσικλητήρα
Ο Κώστας Τσικλητήρας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ο τοπικός ήρωας-σύμβολο της Πύλου. Αποτελέι σίγουρα μια φυσιογνωμία που εμπλουτίζει τη σημαντική ιστορική παρουσία του τόπου. Ο Τσικλητήρας με τις πράξεις του και τα κατορθώματά του κατάφερε να μνημονεύεται μέχρι και τις μέρες μας. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1908, όπου ήρθε δεύτερος σε δύο αγωνίσματα, και του 1912 κερδίζοντας δύο χρυσά μετάλλια στο άλμα εις ύψος και στο αγώνισμα της εποχής, άλμα εις μήκος άνευ φόρας. 
 
Τίμησε την πατρίδα του αγωνιζόμενος με τον ελληνικό στρατό στον Α' Βαλκανικό πόλεμο στη μάχη του Μπιζανίου, η οποία διεξήχθη το Φεβρουάριο του 1913 στο μέτωπο της Ηπείρου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Τουρκία. Η νίκη των Ελλήνων ήταν καθοριστική για την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της περιφέρειας αυτής.
Δυστυχώς ο Τσικλητήρας απεβίωσε σε μικρή ηλικία, μόλις 25 ετών, από μηνιγγίτιδα. Προς τιμήν του έχει ανεγερθεί ανδριάντας στην Πύλο και η οικία του, αφού αγοράστηκε, έχει μετατραπεί σε μουσείο. Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης∙ ακριβώς δίπλα από το Δημαρχείο, στο λιμάνι. Έχει αναπαλαιωθεί και στεγάζει την συλλογή του Rene Puaux που μεταφέρθηκε από το Στρατώνα του Μαίζωνος στο Νιόκαστρο.
  • Μουσείο Πύλου
Το Μουσείο της Πύλου βρίσκεται στο Κέντρο της πόλης και είναι προσβάσιμο από το δρόμο με κατεύθυνση προς Μεθώνη, δεξιά της Πλατείας των Τριών Ναυάρχων. Θα το δείτε στο δεξί σας χέρι.
    
Στο μουσείο, θα βρείτε αρχαιολογικά ευρήματα από ανασκαφές στην περιοχής της Πυλίας, που χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή έως και τα Ρωμαϊκά χρόνια. Θα βρείτε κτερίσματα από το θολωτό τάφο της Βοϊδοκοιλιάς και της Κουκουνάρας. Αγγεία, κοσμήματα, αιχμές βελών, χρυσά αντικείμενα, ανάγλυφες παραστάσεις ζώων κ.α. Φιλοξενούνται επίσης ευρήματα από το Νησακούλι Μεθώνης, το Βλαχόπουλο, την Τουρλιδίτδα, το Σουληνάρι και το Κορυφάσιο.
Είδαμε αντικείμενα από το αρχαίο νεκροταφείο της ελληνιστικής περιόδου από την περιοχή Διβάρι της Γιάλοβας.
Ξεχωρίσαμε τα όμορφα ζωγραφισμένα γυάλινα δοχεία, μια περίτεχνη χρυσή ζώνη, τα αγάλματα των Διοσκούρων και τις ζωγραφικές παραστάσεις πάνω στα αγγεία.
Μη διστάσετε να ρωτήσετε τον υπεύθυνο που θα βρείτε στο χώρο να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες. Αξίζει να το επισκεφθείτε! 
  • Καμάρες (παλαιό υδραγωγείο)
 
(photo via dudefranz)
Ανηφορίζοντας στην εθνική Πύλου - Μεθώνης και καθώς αφήνετε πίσω σας τη θάλασσα του Ναυαρίνου, θα δείτε στο δεξί σας χέρι τις "Καμάρες", τμήμα του παλιού υδραγωγείου που ανεφοδίαζε με φρέσκο νερό το Νιόκαστρο. Πρόκειται για ένα έργο με δύο τμήματα. Το ένα ξεκινούσε από το χωριό Χανδρινού και το άλλο από χωριό Παλιόνερο. Η περιοχή είναι γνωστή και ως "πανηγυρίστρα" εξαιτίας του πανηγυριού που λάμβανε χώρα στο σημείο.
  • Καταρράκτης Καλαμάρης-Σχοινόλακκα
Πολύ κοντά στη Γιάλοβα, θα δείτε μια πινακίδα στα αριστερά σας με τις κατευθύνσεις που οδηγούν στη Σχοινόλακκα. Θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτό το δρόμο μέχρι να φτάσετε σε μια διχάλα και τη σχετική πινακίδα που οδηγεί στο καταρράκτη Καλαμάρη. Σε αυτό το σημείο ξεκινάει ένας χωματόδρομος, στο τέλος του οποίου θα πρέπει να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας και να περπατήσετε το μονοπάτι προς τον καταρράκτη.
Το μονοπάτι είναι στενό και καλύπτεται από άγρια βλάστηση! Σε περίπου 15 λεπτά με τα πόδια, θα φτάσετε σε ένα μεγάλο ξέφωτο που σχηματίζεται από άφθονα πλατάνια.
Θα απολαύσετε σίγουρα την παχιά δροσιά που θα σας κάνουν να ξεχάσετε την ζέστη του καλοκαιριού! Διασχίστε την μικρή γέφυρα κατά μήκος του μονοπατιού που οδηγεί στον καταρράκτη και στη λίμνη. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, δεν θα βρείτε πολύ νερό, ίσως μόνο μερικά μικρά ρυάκια που τρέχουν στο βράχο και στάζουν μέσα στη λίμνη. 
  • Παλαιόκαστρο
Το Παλιόκαστρο χτίστηκε από τους Φράγκους τον 13ο αιώνα (προσθήκες έκαναν επίσης Βενετοί και Τούρκοι) στην τοποθεσία του αρχαίου Κορυφάσιου, της αρχαίας έδρας της Πύλου. Βρίσκεται στον ψηλό βράχο πάνω από το σπήλαιο του Νέστορος και αγναντεύει την Βοιδοκοιλιά καθώς και το Πέρασμα της Συκιάς που το χωρίζει από την Σφακτηρία. Το ψηλό σημείο που χτίστηκε το κάστρο έχει μοναδική θέα στην Πύλο αλλά και σε όλη την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και τον όρμο του Ναυαρίνου. Το υψόμετρο και η τοποθεσία του Παλαιόκαστρου του προσέδωσαν στρατηγική σημασία κάνοντάς το στόχο μεγάλης προτεραιότητας για πολλά έθνη. Γενουάτες, Βενετοί, Φράγκοι και Τούρκοι πέρασαν από εδώ.
          
 
Το κάστρο θεωρούνταν σχεδόν απόρθητο με μόνη προσβάσιμη είσοδο αυτή στην Νότια πλευρά του, εκεί που καταλήγει το σημερινό μονοπάτι που ξεκινάει από την παραλία στο "Πέρασμα της Συκιάς". Και αυτό το σημείο βέβαια είχε σημαντικές δυσκολίες για τους εκάστοτε κατακτητές αφού οι αμυνόμενοι είχαν την δυνατότητα με μικρά κανόνια τοποθετημένα στα τείχη να αποκρούουν ισχυρότερες αντίπαλες δυνάμεις. Το Παλαιόκαστρο άρχισε να παρακμάζει όταν οι Τούρκοι αποφάσισαν να φράξουν για τα πλοία την είσοδο του Ναυαρίνου από το "Πέρασμα της Συκιάς". Η βαρύτητα έπεσε στην μεγάλη είσοδο στον κόλπο και το Νιόκαστρο, που χτίστηκε για να την περιφρουρεί.

Στο εσωτερικό του κάστρου, ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει τον μεγάλο περίβολο ο οποίος στο παρελθόν φιλοξενούσε αρκετά οικήματα, τα οποία έχουν πλέον καταρρεύσει. Ακόμα θα δείτε και μεγάλες γούρνες (θέλει την σχετική προσοχή κατά την προσέγγιση σας σ' αυτές) οι οποίες χρησιμοποιούνταν για την συγκέντρωση του νερού της βροχής, καθώς δεν υπάρχει κάποια άλλη πηγή νερού ή πηγάδι.
 
Στις μέρες μας, έχει απαγορευθεί από τις αρχές η πρόσβαση στο κάστρο από την είσοδο που βρίσκεται στο τέρμα της Χρυσής Ακτής/Ντιβάρι, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πτώση τμημάτων της οχύρωσης του κάστρου. Υπάρχει η δυνατότητα εναλλακτικής ανάβασης από μονοπάτι που θα βρείτε να ξεκινάει δίπλα από την είσοδο της Σπηλιάς του Νέστορα και οδηγεί σε μια τρύπα στο τείχος, απ' όπου μπορείτε να μπείτε στο κάστρο.

Η επίσκεψη στο Παλιόκαστρο προκαλεί αίσθηση στον επισκέπτη για την εντυπωσιακή θέα, παράλληλα όμως και θλίψη, για την σημερινή του κατάσταση. Η εξωτερική οχύρωση καταρρέει και το κάστρο παραμένει αναξιοποίητο και πρακτικά απαγορευμένο χώρο για επίσκεψη. Ελπίζουμε να αλλάξει αυτή η εικόνα στο μέλλον...
 
  • Σπήλαιο Νέστορος
Στο βράχο που είναι χτισμένο το Παλιόκαστρο, από τη πλευρά της παραλίας της Βοϊδοκοιλιάς, είναι ορατό ένα σπήλωμα. Πρόκειται για το μυθικό πλέον Σπήλαιο του Νέστορος, γιου του Νηλέα. Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, ο οποίος επισκέφτηκε την Πύλο περί το 160 π.Χ., εκεί φυλάσσονταν τα βασιλικά βόδια. Κατά τη μυθολογία, ο Ερμής έκρυψε στο σπήλαιο τα 50 βόδια που έκλεψε από τον Απόλλωνα. Ο Ερρίκος Σλήμαν εντόπισε ευρήματα της περιόδου του Νέστορος, που μαρτυρούν την ύπαρξη ζωής στην περιοχή από τα πρώιμα εκείνα χρόνια. Μέσα στο σπήλαιο είναι ορατοί σταλακτίτες.
         
Σε κάθε περίπτωση, αξίζει ο επιλεκτικός επισκέπτης να βρεθεί εδώ. Η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη, καθώς το σπήλαιο βρίσκεται ακριβώς στη βάση του τείχους του κάστρου. Μπορείτε να ανηφορίσετε στον αμμόλοφο στο τέρμα της παραλίας της Βοϊδοκοιλιάς, έπειτα να ακολουθήσετε το ανηφορικό πλάτωμα και θα βρεθείτε μπροστά στο Σπήλαιο του Νέστορος. Η θέα είναι εξαιρετική!
  • Τάφος Θρασυμήδη
Ο θολωτός τάφος της Μυκηναϊκής περιόδου (1680-1060 π.Χ.) είχε εντοπιστεί ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, από τον Άγγλο ιστορικό G.B.Grundy, αλλά την πρώτη συστηματική ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε κατά την δεκαετία του 1960 ο Σπ. Μαρινάτος. Ο ανασκαφέας θεώρησε ότι πρόκειται για το ταφικό μνημείο του Θρασυμήδη, γιου του μυθικού βασιλιά Νέστορα, το οποίο αναφέρει και ο Παυσανίας στις περιηγήσεις του. Ο τάφος ήταν μερικώς συλημένος, αλλά από τα εναπομείναντα κτερίσματα μπορούμε να φανταστούμε τον πλούτο του: πλήθος λίθινων βελών, δύο περιδέραια από αμέθυστο και σάρδιο, τέσσερα χρυσά ελάσματα, δύο μικρά μυκηναϊκά αγγεία και άλλα μικροαντικείμενα.
Εντυπωσιακό εύρημα αποτελεί ο ακέραιος σκελετός βοδιού, πιθανότατα από θυσία προς τιμήν του νεκρού. Νεότερες έρευνες (1977-1979) υπό τον καθηγητή Γ. Κορρέ, απέδειξαν ότι ο θολωτός τάφος κτίστηκε επάνω σε τύμβο της Μεσοελλαδικής εποχής (2050-1680 π.Χ.) με ταφικούς πίθους, ενώ γύρω από τον τάφο εντοπίστηκαν ίχνη Πρωτοελλαδικού οικισμού (3100-2050 π.Χ. περίπου), αλλά και στοιχεία Νεολιθικής κατοίκησης (περίπου 4.000 π.χ.). Ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή μαρτυρείται και κατά τα Ελληνιστικά χρόνια (323-31 π.Χ.). Τα πολυάριθμα πήλινα πλακίδια και ειδώλια του 4ου-3ου αι. π.Χ. που βρέθηκαν γύρω από τον θολωτό τάφο, μαρτυρούν την άσκηση προγονικής λατρείας σε επώνυμο ήρωα και συνδέονται πιθανότατα με μικρή κατασκευή, ίσως βωμό Ελληνιστικών χρόνων, που ερμηνεύτηκε ως ηρώο.
(πηγή: Ενημερωτική πινακίδα του Υπουργείου Πολιτισμού στο θολωτό τάφο).
  • Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας
Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι μια περιοχή με τεράστια οικολογική σημασία! Μια ζώνη προστασίας για πληθυσμούς πουλιών και ζώων. Μεγάλος αριθμός αργυροτσικνιάδων ζουν και αναπαράγονται εδώ. Μεταξύ άλλων θα βρείτε εδώ και τους αφρικανικούς χαμαιλέοντες- το μόνο μέρος στην Ευρώπη!
Στο κοντινό παρελθόν η περιοχή της λιμνοθάλασσας γλύτωσε από ολοκληρωτική καταστροφή. Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης έγιναν σε όλη την χώρα έργα αποστράγγισης των υγροτόπων με στόχο την απαλλαγή από το βλαπτικό "έλος" και την δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Για τον λόγο αυτό έγινε εκτροπή των τοπικών ποταμών που κατέληγαν στην λιμνοθάλασσα και που προμήθευαν με γλυκό νερό όλο το οικοσύστημα της λίμνης κάτι που οδήγησε στην αύξηση της περιεκτικότητας σε αλάτι με καταστροφικές συνέπειες για την χλωρίδα και την πανίδα.
          

Η πολιτική αυτή ευτυχώς άλλαξε έστω και την τελευταία στιγμή. Η ισσοροπία άρχισε να αποκαθιστάται σιγά σιγά τα τελευταία χρόνια με παρεμβάσεις φορέων και συλλογικοτήτων αλλά παραμένει ο κίνδυνος! Η ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας αποσταθεροποίησης αυτού του σημαντικού συστήματος το οποίο πρέπει να προστατευτεί με κάθε κόστος.
Στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας θα έχεις την ευκαιρία να δεις ροζ φλαμίνγκο.

ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ-ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ (στην Γιάλοβα)
Ωραίο περπάτημα θα κάνετε μπροστά στην παραλία, στη λιμνοθάλασσα, όπου μπορείτε εύκολα να περπατήσετε για 1.500-2.000 μ. Στο «Μονοπάτι της Φύσης» μπορείτε να πραγματοποιήσετε εκπαιδευτική διαδρομή, μέσα από 8 διαφορετικά οικοσυστήματα, αφού πρώτα σας ενημερώσουν στην Ορνιθολογική Εταιρεία (τηλ. 6981 174509).

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Για πολλά και ενδιαφέροντα προσφέρεται η περιοχή της Γιάλοβας, από οργανωμένες καταδύσεις, ενοικιάσεις σκαφών, ημερήσιες κρουαζιέρες κ.λπ.
•    Καταδυτικό Κέντρο PILOS DIVE CENTER σχολή καταδύσεων και καταδυτικές εκδρομές, τηλ. 27230 22408
     http://pilosmarine.com/
•    Ενοικιάσεις σκαφών αναψυχής Club Boats, Πλατεία Νέστωρος , Λιμάνι Πύλου , τηλ. 27230 23155
     http://pyloscruises.gr/
•    Martin's Shop, ενοικιάσεις ποδηλάτων, τηλ. 27230 22393




 

Χάρτης